Уеб дизайн с HTML 5, CSS 3, JavaScript


<!--:bg-->Курсов пример: Уеб дизайн с HTML 5<!--:--><!--:en-->Web Design with HTML 5 Sample<!--:--> Курсът запознава с основите на Уеб-дизайна и осигурява практически умения за разработка на HTML /XHTML страници съобразени с последните стандарти в тази област. Вторият и третият модули представят технологиите за създаване на лесни за поддържане, динамични уеб-страници с използване на Cascading Style Sheets (CSS) и Java Script.

  • Модул 1: Hypertext Markup Language (HTML 5) (20 уч. часа) – запознава с основите на проектирането и реализацията на уеб-страници и цялостни уеб сайтове. Разглеждат се основните HTML тагове и техните атрибути, които дават възможност за форматиране на текст, списъци, изображения, хипервръзки, таблици, рамки (frames) и др. Специално внимание се отделя на създаването и използването на изображения и динамични изображения (уеб-анимация). Базовите знания за HTML се надграждат с по-сложни елементи като използване на карти на изображения от страна на клиента (client side image maps), различни начини за вграждане на мултимедия в уеб-страниците, използване на таблици за позициониране на елементите на страницата, събиране на информация чрез формуляри и публикуване на сайта на уеб-сървър. Разглеждат се както базисния стандарт HTML 4.0, така и възможностите за миграция към XHTML и XML. Актуалното издание на курса представя също новостите в последната пета версия на HTML стандарта по отношение на интерактивност, мултимедия и графична визуализация с помощта на нов елемент от тип Canvas.
  • Модул 2: Cascading Style Sheets (CSS 2 и 3) (10 уч. часа) – представя каскадните стилови таблици, като един съвременен и удобен метод за задаване на оформлението и визуалното разположение на отделните елементи на страницата. Разглеждат се различните начини (външни, вложени и инлайн) за прилагане на стилове към отделните елементи на HTML /XHTML документа. Дискутират се различните начини за селектиране на елементи, към които да бъдат приложени определени стилови комбинации (контекстуални или производни селектори, по id на елемента, чрез дефиниране на стилови класове). Представя се механизмът на наследяване на стиловете, както и някои специфични похвати за осигуряване на обратна съвместимост с по-стари версии на уеб-браузърите (множество набори от стилове). Основният акцент на модула е върху практическото прилагане на различните стилови свойства – за шрифт, пространство, фон, позициониране, подравняване, ефекти, цветове, списъци и др. Разглеждат се също новостите в CSS 3 като закръглени рамки, вграждане на шрифтове, трансформации, текстови ефекти, анимация и др.
  • Модул 3: Java Script (10 уч. часа) – участниците се запознават с практическото използване на езика Java Script за създаване на динамични, интерактивни уеб-страници. Разглеждат се различните събития които могат да бъдат обработени с Java Script, документния обектен модел (Document Object Model – DOM) и работата с динамични стилове. След систематично представяне на елементите на езика и начините за тяхното използване се пристъпва към решаване на практически примери и задачи с използване на DHTML (Dynamic HTML), като например: проверяване на формуляри за грешки чрез Java Script, пренасочване на браузъра, създаване на динамични менюта с връзки, работа с фреймове, Java Script анимация, създаване на рекламни банери и др. Представят се готови скриптове за вграждане в уеб сайта на галерии със снимки, менюта и др. разработени на база широко разпространената JavaScript библиотека jQuery. Акцент на това издание на курса е също използването на JavaScript за графична визуализация чрез HTML 5 Canvas елемент.

За повече информация и записване, моля пишете на нашия e-mail адрес: office@iproduct.org